Despre noi

       Societatea Comercială CASA LATINĂ S.R.L. cu sediul social în Bacău, strada Izvoare nr. 93, are ca obiect principal de activitate confecţionarea de mobilier din lemn, cu precădere mobilier bisericesc, restaurare piatră și lemn.

Vizitatorii care încearcă să facă asociere între numele societăţii şi obiectul de activitate al acesteia, nu vor găsi nici una, în schimb, alegerea activităţii sus menţionate, legată de estetica şi spiritualitatea românească, nu este deloc întâmplătoare. Datorită pregătirii noastre profesionale din domeniul artistic, Dumitru Gâreasculptor, absolvent al Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” Bucureşti, Secţia Sculptură, Sabin Gârea - sculptor, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Specializarea Sculptură, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, cu masterat în artă fotografică, Adina Gâreaarhitect, absolventă a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu” Bucureşti, Călin Ştefănescu – web designer, absolvent al universităţii de Arhitectură şi urbanism ,,Ion Mincu” Bucureşti, nu puteam să rămânem pasivi la ,,avalanşa” de artă religioasă de slabă calitate ce a pătruns prin acest nobil meşteşug, al sculpturii, în sute de biserici noi şi vechi din ţară.

Dacă în decursul istoriei bisericile, mânăstirile au avut de suferit de pe urma războaielor şi prădăciunilor de tot felul, salvându-şi cu mare greutate unele lucrări de referinţă, acum, în zilele noastre, stricăciunile sunt cu mult mai mari, mai virulente, datorită faptului că persoane fără pregătire, fără experienţă, intervin pe lucrări valoroase, de patrimoniu, sau produc altele noi, de foarte slabă valoare artistică atât în domeniul sculpturii cât şi al picturii bisericeşti.

Deocamdată, în pictură există mai multă ordine, mai mulţi profesionişti, însă, în sculptură, confecţionarea mobilierului ecleziastic se face la voia întâmplării.

 

În istoria artei religioase există epoci de referinţă: a lui Ştefan cel Mare, a lui Petru Rareş, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, când s-au creat stiluri în arhitectură, sculptură, pictură, toate reprezentând momente de vârf în dezvoltarea artei naţionale.

 

Datoria nostră, şi rugăm pe toţi cei de bunăcredinţă să ni se alăture, este să păstrăm şi să ducem  mai departe, nealterate, sufletele acelor epoci în care, cu multă trudă, au fost aşezate pietrele de hotar ale artei româneşti.

 

 

 


 


COMENTARII: 2

 1. Alois |

  Buna seara,

  Am parcurs cu atentie cateva dintre lucrarile pe care le aveti prezentate in acest site, marturisesc ca sunt deosebit de frumoase. Nu-mi ramane decat sa va felicit pentru tot ceea ce faceti in domeniul artei.

  Pr. Alois

 2. admin |

  Vă mulţumim pentru faptul ca v-aţi ,,oprit” să admiraţi producţiile noastre artistice. În tot ceea ce intreprindem căutăm, pe cât posibil, să stopăm pătrunderea kitch-ului în mediile spirituale şi să atragem în acest ,,circuit” persoane cu înclinaţii artistice adevărate, aşa cum vă considerăm şi pe dumneavoastră.
  De asemenea, încercăm să oferim bucurie celor ce intră în contact cu lucrările noastre de sculptură, ca exerciţiu de cultură ori spre a împlini setea de cunoaştere a unora sau a stârni curiozitatea altora.
  Orice dialog, pentru noi, este binevenit şi purtăm în suflet mulţumirea că încercăm să facem ceva în sensul celor afirmate mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>