Biserica Udricani București și Mănăstirea Dridu

 

Biserica Udricani, str. Iuliu Barasch nr. 11, în vecinătatea Teatrului evreiesc, București, monument istoric de secolul XVIII, a intrat în restaurare în anul 2005, de bunul mers al întregii lucrări ocupându-se Pr. Conf. Dr. Constantin Pătuleanu. Acesta, fiind în căutare de creatori pentru mobilierul din biserica sa și vizitând din întâmplare Mănăstirea Dridu din județul Ialomița la care noi am făcut  mobilierul, a hotărât că  suntem cei pe care îi căuta. Pentru această lucrare, ne-am documentat foarte mult: a trebuit să studiem interiorul bisericilor epocii respective și să găsim subtilitățile, finețea ornamentelor și frumusețea patinei si a sculpturii,  perioadei brâncovenești și neoclasice. Am mai vizitat muzeele bisericilor din București unde se mai păstrează piese de mobilier autentice  din epoca cercetată și fiecare obiect în parte , fiecare propunere am analizat-o împreună cu părintele Constantin, iar finalul este cel ce se vede în imagini. Inițial propusesem o catapeteasmă în stil brâncovenesc, dar specialiștii de la Patrimoniu au sugerat să facem o catapeteasmă neoclasică, așa cum exista la început de secol XX. Întregul ansamblu și-a recăpătat, atmosfera secolului XVIII- XIX, atât prin calitatea restaurării , cât și prin mobilierul executat de noi ,fiind în prezent una dintre cele mai frumoase biserici din București.

 

 MĂNĂSTIREA DRIDU, JUDEȚUL IALOMIȚA

 

Mănăstirea de maici Dridu, județul Ialomița este ctitorie a familiei Ilinescu Dumitru și Ilinescu Steluța din București, construcție nouă. Atât ctitorii cât și maica stareță ne-au dat libertatea de a concepe întregul mobilier așa cum am crezut de cuviință, fără a ne impune un anumit model ori stil. Totul a fost creat strict pentru acest lăcaș, nici un ornament nu a mai fost folosit în altă parte.

 

La acel moment treceam  de la lucrul în piatră la cel în lemn, cumva influența primului asupra celui de-al doilea se observă: ornamentele sunt mari și pline , inspirate din pietrăria portalurilor bisericilor bucureștene brâncovenești, cu vrejuri împletite, tăiate drept, fără prea multe finețuri. La ușile împărătești am inserat simbolul păunului, al păsării, iar la cele diaconești, figuri de îngeri.

 

În ansamblu, catapeteasma este o compoziție coerentă, plăcută privitorului, executată din lemn de stejar. După aproximativ 15 ani de când a fost lucrată, aceasta își păstrază prospețimea și structura de la început, iar o ușoară patină a vremii se face resimțită.

ALTE LUCRĂRI EXECUTATE:

BALDACHIN pentru capela ,,Sf. Gheorghe” – Muntele Athos

CRUCE ALTAR și TETRAPOD

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>